Rouwvliegjes bestrijden

U hebt vast wel eens te maken gehad met rouwvliegjes. Dit zijn kleine, zwarte vliegjes die u vaak rondom planten ziet. Het vervelende van deze insecten is dat ze eten van plantaardig materiaal. Nu eten de volgroeide vliegjes zelf alleen dode plantenresten, maar de larven eten van de wortels van gezonde planten. Dit is natuurlijk erg zonde. Gelukkig zijn er manieren om rouwvliegjes te bestrijden. In dit blog leggen we uit hoe u dat doet.

 

Preventief bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het een slim idee om rouwvliegjes preventief te bestrijden. U kunt ervoor kiezen om aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten. Deze plaatst u in de aarde van uw planten. Meestal is één behandeling al voldoende, maar soms kunt u het beste een tweede behandeling geven na vier tot vijf weken. Dit geldt vooral voor traag groeiende planten.

 

Aaltjes tegen rouwvliegen

Eén van de meest effectieve manieren om rouwvliegjes te bestrijden, is het inzetten van aaltjes. Dit zijn rondwormen die in de aarde leven en daar op zoek gaan naar larven en poppen. Ze kunnen dus heel goed worden ingezet tegen rouwvliegjes, omdat de larven daarvan de meeste schade aanrichten. Een voordeel van deze bestrijdingsmethode is dat aaltjes onschadelijk zijn voor de planten en voor het milieu.

 

Hoe werkt het?

De eerste stap om deze bestrijdingsmethode succesvol in te zetten is om de aaltjes op te lossen in water. Vervolgens dient u dit aan te gieten op de potgrond. Hierbij is de bodemtemperatuur belangrijk, want het kan alleen toegepast worden vanaf een temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius. U kunt het dus ook buiten gebruiken, als het warm genoeg is. Het is aan te raden om niet alleen de planten te behandelen waarvan u weet dat er rouwvliegjes en larven zitten, maar ook de rest van de planten. Anders kunnen ze namelijk eenvoudig verplaatsen naar een andere plant en zich daar verder verspreiden. De behandeling zal ongeveer vier weken werkzaam zijn. Zijn daarna nog niet alle rouwvliegjes weg? Dan kunt u de behandeling nog een keer uitvoeren.

 

Aaltjes kopen

Bent u al overtuigd van de werking van aaltjes? Er zijn verschillende bedrijven waar u aaltjes kunt kopen om rouwvliegjes te bestrijden. Belangrijk hierbij is om te berekenen hoeveel u nodig zult hebben. Zo kunt u 500 liter potgrond behandelen met een verpakking voor 10m2. Naast aaltjes zijn er ook nog andere behandelmethoden. Zo kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor plakstrips. Hiermee vangt u rouwvliegjes, maar helaas niet de larven. Het is wel effectief om de populatie te verminderen en te voorkomen dat er meer rouwvliegjes ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *