luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis, is dit wat u zoekt?

Ben jij benieuwd hoeveel luchtvochtigheid in huis jij hebt en of dat juist goed of fout is? Of wil je gewoon meer informatie over luchtvochtigheid? Dat kan! In dit artikel wordt alles even opnieuw uitgelegd en krijg je onder andere meer informatie over wat de ideale vochtigheid is, wat de gevolgen en de oorzaken kunnen zijn. De luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk voor je gezondheid, een slechte kan op lange termijn erg schadelijk zijn. Simpel uitgelegd is het eigenlijk gewoon de hoeveelheid waterdamp er in de lucht is ten opzichte van het maximale aantal waterdamp wat er in de lucht aanwezig kan zijn. Vaak wordt dit uitgedrukt in percentages en lijkt op luchtdruk en temperatuur. Wil je nog meer informatie? Bekijk dan even de website!

Ideaal

Zet dagelijks veel ramen en deuren open om zo je huis door te luchten en een constante temperatuur te bereiken en dus een ideale luchtvochtigheid te hebben in je huis. Andere opties om de ideale luchtvochtigheid te bereiken zijn: Deksels op pannen tijdens het koken, zet de afzuigkap aan tijdens het koken zodat er weinig stoom weg komt. Ook tijdens het douchen moet je een raam of ventilatie systeem zodat alle stoom weg kan en niet alles blijft hangen in de lucht. Maak ook na het douchen de muren schoon en de glazen wand schoon met een trekker. Droog met een zonnetje je was altijd buiten, dit scheelt heel veel damp in het huis en dit scheelt natuurlijk ook ruimte binnen.

Gevolgen

De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de veertig en zestig procent. Als het lager is beginnen objecten zoals houten meubels, kozijnen en vloeren te scheuren. Ook kan je gezondheid eronder gaan lijden. Zo kan je een geïrriteerde luchtwegen krijgen of erg droge ogen en zelfs huidklachten. Als jij een te lage luchtvochtigheid hebt kun je aan de verwarming bakjes water hangen en dat verdampt dan en dan krijgt de kamer een hogere vochtigheid. 

Oorzaken te hoge vochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is ook niet goed voor je lichaam, dit brengt ook problemen met zich mee. Hierdoor wordt ook de temperatuur warmer en kunnen de bewoners hun warmte niet kwijt en wordt het een enorm warme kamer. Als jij in de winter je verwarming open draait duurt het ook langer om te verwarmen en dat kost dus ook weer extra veel geld en dat wilt ook niemand. De meeste oorzaken zijn opstijgend vocht via de plinten en de muur omhoog komt uit de grond. Ook condensatie vocht is een belangrijk onderdeel, elke dag wordt er ontzettend veel vocht aangemaakt door het douchen en koken bijvoorbeeld en als dat niet weg kan omdat er geen ventilatie systeem zit of geen afzuigkap aanwezig is wordt de luchtvochtigheid in huis enorm hoog.

luchtvochtigheid in huis

Extra informatie

Mocht jij dit artikel gelezen hebben en ben jij daardoor geïnteresseerd geraakt om jouw huis te laten testen op de luchtvochtigheid omdat je erover twijfelt of het goed geregeld is bij jou in huis, aarzel dan niet en bekijk even de website!