Laat de bureaulegger niet links liggen: De voordelen van het opschrijven van taken

Zelfs met honderden beschikbare apps om je leven te organiseren, is een fysieke bureaulegger misschien precies wat je nodig hebt om je werkschema bij te houden. Ondanks vreselijke voorspellingen gedijen bureauleggers in het digitale tijdperk. Bovendien winnen bureauleggers misschien zelfs wat terrein. Tussen 2014 en 2016 is de verkoop van kalenders met 8 procent gestegen en die van planners met 10 procent. We hebben zelf ervaren wat de voordelen zijn van een bureaulegger en delen het graag met jou. 

De hersen-hand-verbinding

Typen en handschrift lijken misschien op elkaar, maar onze hersenen behandelen de twee activiteiten anders. Omdat handschrift vereist dat je opeenvolgende streken maakt om elke letter te vormen, activeert het grote hersengebieden die betrokken zijn bij denken, taal en werkgeheugen. Hetzelfde geldt niet voor het typen van een letter op een toetsenbord.

In één onderzoek werden niet-geletterde kinderen opgesplitst in groepen en leerden ze letters met de hand te tekenen, letters te traceren of letters op een toetsenbord te typen. Later keken ze naar dezelfde letters terwijl hun hersenen werden gescand in een functioneel MRI-apparaat. Netwerken van de hersenen waarvan bekend is dat ze succesvol lezen ondersteunen, worden geactiveerd bij de leerlingen die de letters hebben geschreven, maar niet bij de leerlingen die hebben getypt of getraceerd.

De voordelen van handschrift worden ook later in het leven duidelijk. Oudere studenten begrijpen colleges beter wanneer ze met de hand notities maken dan op een laptop. Bovendien zijn volwassenen beter in staat een nieuw alfabet te leren als ze de letters met de hand oefenen in plaats van op een computer.

Wat betekent dit onderzoek naar de hersen-handverbinding voor jouw werkkalender? Misschien onthoudt je jouw afspraken beter als je ze op papier schrijft in plaats van ze te typen.

Je zou zelfs kunnen denken aan het noteren van taken en afspraken als oefening voor je hersenen. Een bureaulegger biedt ook een plek om te krabbelen. Zomaar tekeningetjes krabbelen lijkt misschien tijdverspilling, maar het is een krachtige manier om de concentratie tijdens saaie taken te verbeteren. In één onderzoek herinnerden mensen die willekeurig werden toegewezen om te krabbelen tijdens een opzettelijk saai telefoongesprek 29 procent meer van de informatie die later tijdens het gesprek werd verzonden. Krabbelen kalmeert ook snel de geest, en de meeste mensen vinden het leuk om te doen!

Dit is waar wij onze bureaulegger hebben gevonden: kalendergigant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *