groendak

Een groendak iets voor jou?

Heb jij een huis en wil je graag een groendak? Dan is Dakwerken-Gids.be de perfecte oplossing. Zo’n dak heeft meerdere voordelen voor je huis. Het is misschien qua prijs op eerste gezicht niet heel aantrekkelijk maar het heeft meerdere voordelen voor je huis. Het zorgt voor isolatie waardoor je daar minder geld in hoeft te steken en je kan makkelijk water opvangen door het dak.

Wat is het?

Een groendak houdt in dat je dak is voorzien van vegetatie. Dit kunnen kruiden, vetplanten en specerijen zijn, alles is mogelijk. Zo’n natuurvriendelijk dak is te combineren met zonnepanelen en windturbines. Het is eigenlijk een energiedak voor jouw huis. Je moet er wel rekening houden dat groene daken alleen zijn voor platte daken. De hellingsgraad mag niet boven de 35 graden zijn. Als je een hellingsgraad hebt zijn er speciale voorzieningen nodig om verschillende vegetatielagen op huun plaats te houden.

groendak

Soorten groene daken

Er zijn 2 soorten groene daken die beide erg van elkaar verschillen; extensieve en intensieve. Extensieve daken kunnen niet belopen worden. Het is puur voor het uitzicht en andere voordelen. Op intensieve daken kan wel op gelopen worden. Wanneer je zo’n dak aanlegt heb je de mogelijkheden om de planten erop zelf te verzorgen en zelfs te genieten van je tuin in de lucht.

Intensief dak

Een intensief groendak is gelijkwaardig aan het aanleggen net als een tuin. Bomen en struiken kunnen worden geplant, net als kruiden en specerijen. Voor dit type dak is het uiteraard noodzakelijk dat het dak zelf stevig is. Specifieke kenmerken van een intensief dak;

  • Intensief groene daken hebben een substraat van 20 centimeter dik
  • Het dak moet een helling hebben tussen de 0,5 en 10 graden
  • Het dak mag een belasting hebben van 200 kg per vierkante meter
  • Je dient na te vragen of je dak een dergelijke installatie kan ondersteunen

Extensief dak

Een extensief groendak is samengesteld uit mossen, grassen en kruiden. Het is makkelijker en goedkoper dan een intensief dak. Specifieke kenmerken van een extensief dak;

  • De hellingsgraad mag maximaal 45 graden zijn
  • De laagdikte mag niet meer dan 20 centimeter zijn
  • De belasting voor het dak bevindt zich tussen de 40 en 110 kg per vierkante meter
  • Voor het plaatsen van een extensief dak is geen vergunning nodig.

Voordelen van groene daken

Uit onderzoek is gebleken dat met het leggen van groene daken de luchtvervuiling tegen wordt gegaan. Dus bij het aanleggen van groene daken draag jij mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Verder isoleert het ook je huis. Zo bespaar je ook nog eens in stookkosten!

Nadelen

Wat voor intensieve groene daken een nadeel is, is dat je een vergunning nodig hebt om het te laten plaatsen. Omdat er zoveel gewicht op het dak komt te staan heb je ook een bouwvergunning nodig en dat betekent allemaal extra kosten en lasten. Daarom is het dus goed om een groendak te laten aanleggen.